ACTIVITATS PROFESSIONALS

13es JORNADES TÈCNIQUES
Un any més la Fira aposta per generar espais de reflexió, debat i presentacions entorn al sector dels titelles i per fomentar el networking entre professionals. En aquesta edició les Jornades Professionals es concentraran el divendres 30 d’abril i totes elles, tindran lloc a La Llotja.

ESPAI PRO – LA LLOTJA


Punt de trobada per als professionals del sector, entitats creatives, divulgatives o professionals relacionats amb aquest camp artístic i destinat a divulgar-ne la seva tasca cultural.
L’Espai PRO acull, durant una jornada, les 13es Jornades Tècniques.

Dia: dv. 30 d’abril
Horari: de 9 a 20 h
Lloc: La Llotja (Av. Tortosa, 6)


TROBADA TTP

TTPforma: Quan la creació se censura

Dirigit a professionals de les arts escèniques
Horari: de 10 a 11.30 h
Lloc: La Llotja – Foller principal
Inscripció: www.ttp.cat (places limitades)
Preu:gratuït, amb inscripció prèvia
Coorganitzada amb la TTP

En aquesta nova TTPforma coorganitzada per la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) i la Fira de Titelles, volem posar sobre la taula i generar debat al voltant de la llibertat d’expressió en el sector de les Arts Escèniques, un tema que de forma, directa o indirecta, ens afecta a tots.



Comptarem amb la presència de Marcel Mauri de los Rios, és un historiador i periodista que actualment és vicepresident i, des de l’empresonament de Jordi Cuixart, portaveu accidental d'Òmnium Cultural.
És doctor en comunicació i professor del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. També ha estat consultor de l'ètica i el dret de comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya. El 2007 va dur a terme la recerca predoctoral a la Universitat de la Sorbona de París i el 2010 va realitzar una investigació postdoctoral a la Universitat de Colúmbia de Nova York. Ha publicat articles i llibres sobre ètica dels mitjans i Història del Periodisme. L'any 2012 va ser guardonat amb el Premi de Comunicació Social Joan Givanel i Mas de l'Institut d'Estudis Catalans.

Josep Giralt. Director del Museu de Lleida, porta 40 anys dedicant la seva activitat professional al món de la museologia i el patrimoni, amb una llarga experiència en l’acció cultural i la cooperació en l’àmbit de la Mediterrània, fonamentalment orient i nord d’Àfrica. Com a director del Museu de Lleida, va programar l'obra de Tatxo Benet després de ser censurada a Arco.

Enric Pinyol. És periodista, escriptor i professor. Treballa als informatius de TV3. Ha publicat diversos contes, alguns aplegats als llibres “Efectes secundaris” (UdL) i “Recursos humans” (Proa). És professor associat de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la Universitat de Lleida. Per la seva professió, té a prop la censura en la llibertat d’expressió, en tan no pot expressar certes paraules per fer referència als presos polítics.

Cristina Dejuan és una artista visual de Lleida. Va estudiar il·lustració, disseny gràfic i arts del llibre a la seva ciutat, Barcelona, Bristol i Paris. En la seva obra explora temes com el feminisme, la sexualitat o els tabús en general. Li agrada explorar diferents suports i tècniques com el mural, el gravat, la serigrafía, la ceràmica, l'aquarel·la, etc. La seva obra ha estat censurada en alguns llocs degut al contingut explícit i els nuus.

Moderarà l'acte Carmina Pardo, presindenta de l'Ateneu Popular de Ponent.
Seguidament, s’obrirà un torn de paraula amb els assistents per generar un espai de debat i consulta amb els ponents.


SPEED MEETING DE LA FIRA DE TITELLES DE LLEIDA


Horari: de 12 a 13 h
Lloc: La Llotja – Sala Martina Castells
Inscripció: www.ttp.cat (places limitades)
Preu: gratuït, amb inscripció prèvia
Coorganitzada amb la TTP

Reunions ràpides de 10 minuts de durada entre programadors i companyies, per facilitar que es coneguin i hi hagi contacte entre ells, l’intercanvi i presentació de projectes i potenciar les possibilitats de negoci.
Les companyies que hi vulguin assistir s’hi hauran d’inscriure. Des de la TTP es gestionarà l’agenda per tal que uns i altres es puguin reunir.




TALLERS COFAE


El valor de la marca
Per què serveix una marca? Com crear una marca a les arts escèniques i redibilitzar-la.

En col·laboració amb COFAE s’impartirà un taller sobre la gestió de les marques en el sector de les Arts Escèniques, posant de relleu conceptes bàsics relacionats amb la creació, la gestió i la utilització de marques, amb exemples pràctics, intentant sempre adaptar-los al món de la gestió en les arts escéniques.

Posteriorment s’obrirà un debat amb tots els assistents, atenent a exemples i casos de les arts escèniques, així com provinents d’altres sectors i el seu possible traspàs al marqueting de les arts escèniques. Es posaran al descobert algunes bones pràctiques, i previsiblement se’n generaran d’altres durant el desenvolupament del taller.

El taller anira a càrrec de Pedro Antonio García. És soci director d’Itaca Alternative Consulting, una consultoria de Marqueting i Comunicació en que ha ocupat, entre altres, els llocs de Director de Comunicació, Director d’Investigació de Mercats i Director de Marqueting de Coca-Cola España. És ponent habitual en Màsters entre altres IED (Institut Europeu di Design), MSMK (Madrid School of Marketing). Copromotor del Foro Cultura Empresa.

Horari: de 10.15 a 11.45 h
Lloc: La Llotja. Sala MR1
Preu: gratuït, amb inscripció prèvia
Coorganitzada amb COFAE


   

Llanternes a la nit
La metodologia d’acompanyament professional, aplicada a projectes escènics.

En col·laboració amb COFAE, tanmateix, s’oferirà un taller que girarà al voltant de la necessitat d’acompanyament professional en projectes culturals.
A través d’aquest taller es pretén estimular el coneixement sobre què és un acompanyament a projectes culturals i la necessitat de posar en marxa oficines o convocatòres que incideixin en aquesets processos com a fonament per a l’èxit de les produccions en un pla més enllà del local.
El taller l’impartirà Roberto Ramos de León, Coordinador i docent al Màster en Gestió de Polítiques i Projectes Culturals de la Universitat de Saragossa. Coordinador de continguts i responsable d’acompanyament en el curs d’expert “Cultura i desenvolupament. El treball en el sector cultural” de la Universitat Jaume I. Ha treballat en varis projectes de cooperació cultural internacional lligats a la professionalització d’agents culturals, en que ha sigut responsable d’unitats d’acompanyament.

Horari: de 10.30 a 12 h
Lloc: La Llotja. Sala MR2
Preu: gratuït, amb inscripció prèvia
Coorganitzada amb COFAE


RECEPCIÓ JURATS


L’equip de la Fira dóna la benvinguda als membres de les diferents categories de jurat, facilitant pautes de treball i funcionament dels Premis Drac d’Or. Al voltant de 20 persones, directors i programadors de diferents Festivals i Fires, formen part d’aquest jurat.


PRESENTACIONS SALA MARTINA CASTELLS


Estudi sobre el Sector del Teatre de Titelles, Visual i d'Objectes
Es tracta del primer estudi realitzat a Espanya sobre el nostre sector (TTVO) que ha posat de manifest les característiques, riqueses i mancances més importants de la professió en tot l'ecosistema que l’envolta —companyies, festivals, teatres, museus, tallers de construcció, etc.—.
Està compost de dos apartats:
  1. l’apartat quantitatiu, signat per José Luís Melendo, basat en un total de 1.119 enquestes contestades a 9 qüestionaris diferents, 2 comuns a tot el sector, i 7 específics en funció de les diferents tipologies d’agents, en el que han participat 441 agents, la qual cosa suposa el 65% del cens real existent, amb un nivell de confiança del 95% i un marge d’error del 4,89%.

  2. l’apartat qualitatiu de l’Estudi, signat per Toni Rumbau, està basat en 19 entrevistes en profunditat, realitzades a 20 mestres rellevants del sector.

Horari: de 16 a 16.30 h




TELL- Associació Territori a Escena Lleida
És una associació formada exclusivament per companyies de les Terres de Lleida de diferents disciplines, creada el setembre del 2020.

Horari: de 16.30 a 16.45 h

Centre de Creació de Teatre Visual i de Titelles de Catalunya
Amb dos festivals i una programació estable de titelles amb més de 190 representacions anuals, Can Ninot, el Teatre Més Petit de Catalunya s’ha fet gran i ja treballa en dos municipis diferents: Sant Cugat i L’Hospitalet de Llobregat.
En el marc del seu 10è Aniversari, endega el Centre de Creació de Teatre Visual i de Titelles, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de l'Hospitalet, per donar resposta a la necessitat d’una formació continuada per a professionals i futurs professionals del món dels titelles i la necessitat de tenir un espai per a residències estables i puntuals, per a companyies del nostre país.

Hora: de 16.45 a 17 h

Col·lectiu Galleda
Una associació que aplega les companyies dedicades a les instal·lacions de carrer i sorgida per reivindicar-ne la seva existència.

Hora: de 17 a 17.15 h

Festivals Nacionals de Titelles
Ronda de presentacions dels festivals nacionals assistents a la 32a Fira de Titelles

Hora: de 17.15 a 17.45 h

Festivals Internacionals de Titelles
Ronda de presentacions dels festivals internacionals assistents a la 32a Fira de Titelles.

Hora: de 17.45 a 18.15 h

Residència artística
La Fira acull la residència de la companyia italiana Di Filippo Marionette, per tal que pugui treballar en la seva darrera producció i ultimar-ne els detalls de cara a la seva estrena absoluta en el marc de la Fira.