ACTIVITATS PARAL·LELESCAPTURAR L'ALÈ - EXPOSICIÓ
FOTOGRAFIES DE JESÚS ATIENZA
Gaudeix de l’exposició del 2 al 9 de maig

El titella és un instrument que neix a la vida accionat per un actor. D’un Hamlet de carn a un Hamlet de cartró hi ha un camí que voreja el precipici. El titella és un cadàver que amb el seu rostre immòbil ha de fer sentir al públic que és capaç de somriure o d’estremir-se.

El titellaire disposa de molt pocs segons per aconseguir aquest miracle. El fotògraf de titelles encara en té menys, de temps. Una mil·lèsima de segon després del clic, el titella tornarà a estar mort. Atrapar-li un esclat de vida vol ofici i virtuosisme. Centenars d’excel·lents fotògrafs capten colors i suggeriments formidables, però no capten el llampec vital d’una marioneta.En Jesús Atienza ha viscut amb titelles i titellaires des de 1977, quan, buscant les marionetes de Harry V. Tozer es va trobar amb les marionetes de Pepe Otal. I des d’aquell moment va viatjar amb els titellaires i les titellaires en les seves pròpies furgonetes, va menjar i dormir amb ells i amb els seus ninots. Per tot Catalunya, per tot Espanya i per bona part d’Europa.

El 1978 va fundar, amb l’equip del seu mestre Albert Guspi, el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona, el CIFB. Allà, amb els millors fotògrafs del món, va aprendre a fotografiar el món. Van triar la fotografia social, no la fotografia plàstica. I, dins de l’àmbit social, l’Atienza va optar per allò més lligat a la vida i a la mort: el circ, el tatuatge, la carn, les marionetes.

La marioneta està unida al seu animador per un cable d’energia. Fotografiar aquesta sinergia està a l’abast de molt pocs fotògrafs. I, entre ells, Jesús Atienza documenta els temps, les persones, els espais i les mirades més tendres o més enigmàtiques entre creador i creat, amb una precisió que voreja l’esglai. I ho fa com un notari que ho testimonia curosament, però que, a més, dóna fe dels respirs voluptuosos de titella i titellaire.

Lloc: La Paeria
Horaris exposició: de dimarts a dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 18 h
Diumenges i festius: de 10 a 14h
Preu: Gratuït

PUPPETS & VINYL - EXPOSICIÓ
Mostra de portades de vinils en què els titelles i els objectes són els protagonistes dels discs d’artistes de renom i prestigi.

Dies: de l’1 al 31 de maig
Horari: de dm. a dv., de 10.30 h a 14 h i de 17 h a 19 h i ds. 6 de maig, d’11 a 19 h
Lloc: The Barrio Tatoo Lleida (c/ Alcalde Costa, 22)MUSEU DE LLEIDA
Aprofita la Fira i visita el Museu de Lleida.
Presenta una entrada de qualsevol espectacle de la Fira els dies 5, 6 i 7 de maig i et regalen una invitació per visitar el museu.
Si hi vas fins el 31 de maig, t’ho bescanviaran per una entrada reduïda.

INSTAL·LACIÓ UNIVERSOS COMPLEJOSA
Andrés Beladiez. Director de escena y artista multidisciplinar ens apropa a la Fira, Universos Complejos. Una instal·lació multimèdia amb tècniques de vídeo mapatge i renderització d’objectes 3D creada amb el motor Unreal 5.0 que explora diferents aspectes de la comunitat LGBTQI+ per, des d’una mirada oberta, responsable i necessària posar el focus en la historiografia del moviment i els aspectes individuals que una persona LGBTQI+ ha d’afrontar al llarg de les diferents etapes de la vida.

Gaudeix un any més d’una instal·lació que no et deixarà indiferent.
Quadres en blanc penjats al buit amb projeccions simultànies.
Endinsa’t durant 15 minuts en el món imaginari d’Andrés Beladíez.
Durant les tres hores en que la instal·lació estarà oberta al públic gratuïtament, l’espectador podrà anar entrant lliurement.

Dies i horaris: dv. de 17 a 20 h i dg. de 10 a 13 h
Lloc: Sala Alfred Perenya
Preu: Gratuït
Durada:15’
Públic:JuvenilESCULTURES I TITELLES
Per segon any la Fira de Teatre de Titelles de Lleida conjuntament amb l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, convida els alumnes a col·laborar ambientant els espais d’actuació de la Fira amb la presència d’un Drac escultòric, per donar la benvinguda a tots els artistes, programadors, agents i públic assistent que ens visiten aquests dies a la ciutat de Lleida.

Es tracta d’un projecte que neix amb la voluntat de donar a conèixer i potenciar els joves artistes i l’escola Ondara en el món cultural dins la Fira de Titelles.
Les obres romandran exposades del 3 al 10 de maig de 2023, al vestíbul del Teatre de l'Escorxador.
TITELLES ALS APARADORS
Diferents escoles participen en el taller de construcció de titelles organitzat per la Fira de Titelles. Els titelles s’exposaran als aparadors de l’Eix Comercial, la Zona Alta i espais de la Fira, del 22 d’abril al 19 de maig.

La Fed. de Comerciants de l’Eix Comercial participa en el projecte Titelles als aparadors i acull diferents actuacions i activitats de la Fira.
PUPPET MOTION
Des de fa uns anys, algunes companyies de titelles, objectes i ombres, han fet el salt a la gran pantalla i han produït pel·lícules i curtmetratges, en els que els titelles i objectes en són els protagonistes.

La Fira sempre ha estat al costat d’aquestes produccions, presentant curtmetratges d’animació i estrenes de pel·lícules. En aquesta edició, tornem a obrir aquesta finestra cinematogràfica per apropar un cop més, a professionals i públic, curtmetratges en que els titelles i objectes en són els actors principals.

Dia i horaris: ds. 10.30 h, 11.30 h, 12.30 h i 13.30 h
Lloc: Sala de Projeccions Biblioteca Pública
Preu: Gratuït
Durada: 30’
Públic: FamiliarEN CARTELLERA A LA FIRA DE TITELLES

Companyia: Andrea Díaz Reboredo
Curtmetratge: Precuela
Idioma: castellà

Companyia: Trukitrek
Curtmetratge: Balkanica
Idioma: anglès

Companyia: Trukitrek
Curtmetratge: Can you decide
Idioma: anglès

Companyia: Trukitrek
Curtmetratge: Things were better before
Idioma: anglès

18a FIRA D’ARTESANS DE TITELLES
La Fira acull un seguit de parades d’artesans dedicades als titelles.
Dies i horari: 6 de maig, d’11 a 21 h i 7 de maig, de 9 a 20 h
Lloc: davant de la Catedral8a FIRA D’ARTESANS FAMILIARS
La Fira aplega parades de diversos tipus d’artesania dedicada a tota la família.
Dies i horari: 6 de maig, d’11 a 21 h i 7 de maig, de 9 a 20 h
Lloc: al voltant de l’IEILA TERRASSETA DE LA FIRA
Espai per fer el vermut, dinar i sopar.
Horari: ds. de 9 a 24 h i dg. d’11 a 20 h
Lloc: Pl. Esteve Cuito
ACTUACIONS ESCOLARS
Fa 34 anys que el Centre de Titelles organitza la campanya escolar. Amb la recuperació de les sessions en el marc de la Fira, al voltant de 500 escolars podran gaudir d’aquestes actuacions.
Companyia: Huber Marionettes
Espectacle: Suspended Animation
Dies i horaris: dl. 8 de maig i dm. 9 de maig, a les 11 h
Lloc: CaixaForum
Durada: 50’

MÉS TITELLES DESPRÉS DE LA FIRA
La companyia lleidatana Rauxa actuarà en el marc de la setmana cultural de l’Aplec, com a guanyadora del Premi Drac D’or FECOLL 2022.

Companyia: Rauxa
Espectacle: Teatre de paper

És un espectacle de circ contemporani que, a través de la manipulació d’objectes, el clown, el teatre físic i un conjunt de titelles extraordinaris, busca reivindicar el poder de la imaginació. Teatre de paper és una persona en solitud, és una festa sense festeig, un monòleg en què la imaginació alleugereix el pes de la soledat per donar pas a un món poètic i oníric. És una pausa, un error dins d’un sistema accelerat, un moment suspès en el temps en què el món s’atura i la poesia dansa.