ACTIVITATS PARAL·LELESCAMPANYA ESCOLAR

En l’edició d’enguany del Festival Mil Maneres d’Alcoletge, la disciplina destacada en la programació, són els titelles.

La Fira de Titelles ha col·laborat amb el Festival Mil Maneres d’Alcoletge, en la selecció de la programació de la campanya escolar, recomanant un seguit d’espectacles que actuaran davant més de 2.000 escolars i tanmateix, en la tria del taller que s’impartirà. Totes les companyies formen o han format part d’alguna edició de la Fira de Titelles.

Els espectacles i el taller que s’ofereixen per a les escoles, durant la setmana del 19 al 22 d’abril, són els següents:

Companyia: Les Cícliques
Espectacle: Tabula
Espectacle programat a la
33a Fira de Titelles de Lleida


Companyia: Periferia Teatro
Espectacle: Núvol Núvol
Espectacle programat a la
32a Fira de Titelles de Lleida


Companyia: Centre de Titelles
Espectacle: Xim
Espectacle programat a la
24a Fira de Titelles de Lleida


Impartit per Gestions Creatives
Taller ideat per Instantropia
Companyia programada e la
29a Fira de Titelles de Lleida


INSTAL·LACIÓ:
ACQUA ALTA - LA TRAVERSÉE DU MIROIR

Gaudeix de la instal·lació des del 24 d’abril i fins el 8 de maigLa Fira en col·laboració amb el Centre D’art La Panera, presenten aquesta instal·lació interactiva en forma de llibre pop up en realitat augmentada.

Mirant a través d'una tauleta o un telèfon intel·ligent, les deu pàgines dobles del llibre es converteixen en l’escenari d’una breu actuació de dansa (gràcies a una aplicació de realitat augmentada feta a mida). Amb senzillesa en el traç a blanc i negre, els dibuixos en tinta i el paper blanc doblegat s'ajunten per revelar la vida virtual d'uns éssers en miniatura que dansen en un món xop a l'imaginari de l'aigua. Una cruïlla entre el teatre, la dansa, el còmic, la pel·lícula d'animació i el videojoc.

Acqua Alta és un conte. Una dona, un home, una casa. El dia a dia, absurd i ple de contradiccions. No obstant això, un dia plujós les seves vides fan un gir: l'aigua creixent inunda casa seva en un oceà de colors. La dona rellisca i desapareix. Només en queda el cabell, i és viu. I aquest ens explica la història d'un desastre únic i universal. Ens parla de la pèrdua i la recerca, de la por a allò estrany i a l'alteritat, i com dominar-lo.

Creat per Adrien M & Claire B, Acqua Alta va veure la llum el gener 2019.


Aquesta companyia, fundada el 2011, crea formes d’art digital i escènic que oscil·len entre actuacions en escenari i instal•lacions. Està codirigida per Claire Bardainne i Adrien Mondot, la proposta dels quals posa l'experiència humana al centre de les qüestions tecnològiques, amb un fort enfocament visual sobre el cos i tecnologies úniques fetes a mida. Intenten crear un art digital viu: mòbil, artesanal, efímer, i sensible. Junts qüestionen el moviment i la vida en ressonància amb les arts digitals i gràfiques.

El resultat és un llenguatge visual poètic que fon la dimensió imaginària, real i virtual mentre que ofereix oportunitats il·limitades per a l'exploració artística.

HORARIS:
De dimarts a dissabte:
de 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius:
d’11 a 14h
Preu: Gratuït
Lloc: Centre d'Art La Panera
EXPOSICIÓ: TITELLES DEL MÓN
Gaudeix de l’exposició des del 24 de març i fins l’1 de maig
Col·lecció privada de Galiot Teatre


La Fira de Titelles amb la col·laboració del Museu de Lleida, exhibeix aquesta col·lecció, per oferir al visitant la possibilitat de fer un recorregut pel món. Un itinerari visual que esdevé un viatge en el temps i la història per diferents punts del planeta i amb el qual queda palès que l’art titellaire està arrelat arreu i és punt d’unió entre cultures. Així mateix, és una exposició que pretén remarcar el gran interès artístic, social i patrimonial d’aquest art.

El teatre de titelles és un art transversal, vinculat amb les arts escèniques, que utilitza titelles, ninots o objectes manipulats i animats, que substitueixen o complementen l’actor i actriu, en la posada en escena per explicar històries.

Jordi Monserdà, fundador de la companyia Galiot Teatre, inicia de manera professional el seu idil·li amb l’art titellaire el 1994, creant i produint espectacles. En els darrers temps s’ha especialitzat en la producció d’instal·lacions participatives per a tots els públics la columna vertebral dels quals és el teatre de titelles i d’objectes. Des de fa un anys, col·lecciona titelles amb valor artístic i històric de diferents cultures i països. Actualment ja compta amb més de 400 peces i amb aquesta exposició.


La Fira de Titelles, us dona la benvinguda a aquesta travessia visual. Poseu-hi tots els sentits. Només així us podreu imaginar com cobren vida i moviment els titelles, l’ànima dels quals, sense algú que els manipuli, roman adormida.

HORARIS EXPOSICIÓ:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14 h i de 16 a 18 h
Diumenges i festius:
de 10 a 14h

HORARIS VISITES TEATRALITZADES:
Companyia: Galiot Teatre
Dies i horaris:
ds. 30 d’abril, 11 h, 12 h , 17 h, i 17.40 h
dg. 1 de maig, 11 h, 12 h i 13 h
Preu: 3 €
Venda d’entrades: reserves@museudelleida.cat

Aprofita la Fira i visita el Museu de Lleida
Presenta una entrada de qualsevol espectacle de la Fira els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig i et regalen una invitació per visitar el museu. Si hi vas fins el 31 de maig, t’ho bescanviaran per una entrada reduïda.17a FIRA
D’ARTESANS
DE TITELLES

La Fira acull un seguit de parades d’artesans dedicades als titelles.

Dies i horari:
30 d’abril, d’11 a 21 h
1 de maig, de 9 a 15 h
Lloc:
davant de la Catedral


7a FIRA
D’ARTESANS
FAMILIARS

La Fira aplega parades d’artesania dedicada a tota la família.

Dies i horari:
30 d’abril, d’11 a 21 h
1 de maig, de 9 a 15 h
Lloc:
al voltant de l’IEITITELLES ALS APARADORS

Diferents escoles participen en el taller de construcció de titelles organitzat per la Fira. Els titelles s’exposaran als aparadors de l’Eix Comercial del 22 d’abril al 20 de maig DE 2022.La Fed. de Comerciants de l’Eix Comercial participa en el projecte Titelles als aparadors i acull diferents actuacions i activitats de la Fira.


ESCULTURES I TITELLES

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida conjuntament amb l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, conviden els/les alumnes a col·laborar, ambientant els espais d’actuació de la Fira amb la presència d’un Drac escultòric, per donar la benvinguda a tots els artistes, programadors, agents i públic assistent que ens visiten aquests dies a la ciutat de Lleida.

Un projecte que neix amb la voluntat de donar a conèixer i potenciar els joves artistes i l’escola Ondara, en el món cultural dins la Fira de Titelles.
Les obres romandran exposades des del 28 d’abril i fins el 3 de maig de 2022.

MÉS TITELLES DESPRÉS DE LA FIRA

La companyia lleidatana Xip Xap actuarà en el marc de la setmana cultural de l’Aplec, com a guanyadora del Premi Drac D’or FECOLL 2021.


Hamelí, la misteriosa desgràcia d’una vila idíl·lica infectada de rates. Només que en el nostre relat, les rates no venen de fora, sempre han estat allí!

Companyia: Xip Xap
Espectacle: Hamelí
Dia: dg. 15 de maig
Lloc: Espai Orfeó